Cum sa ma las de fumat
In fiecare an, in Romania apar 7000 de noi cazuri si la fiecare 16 minute un roman moare de cancer pulmonar. Peste 80% dintre pacienti au fost fumatori.

Chiar daca riscurile pentru sanatate pe care le implica fumatul combinat cu pastilele contraceptive au fost demonstrate stiintific de mai multi ani, putine femei sunt constiente de cat de letala poate fi aceasta combinatie. Toata lumea stie ca nicotina este periculoasa pentru sanatate dar majoritatea oamenilor nu realizeaza ca aceste pericole sunt multiplicate odata cu medicatia anticonceptionala.

Ei sunt unii dintre criminali: British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco International si altii.

O persoana care doreste sa se lase de fumat trebuie ajutata de catre cei apropriati sa treaca peste dorinta, puternica la inceput, de a relua viciul. Este esential ca fumatorul sa-si anunte dorinta de a renunta iar prietenii sa-i acorde tot sprijinul moral.

Important e sa stabilim dinainte cateva etape, cu date fixe. Orice situatie in care fumatorul era obisnuit sa traga o tigara trebuie identificata si evitata. Daca nu pot fi evitate astfel de situatii atunci prietenii il pot opri pe "proaspatul" nefumator de la a-si aprinde o tigara. Cel care renunta la fumat trebuie sfatuit sa realizeze sau sa intesifice un program de exercitii fizice care sa consume surplusul de energie rezultat din renuntarea la tigari. Aceste exercitii fizice ajuta si la refacerea organismului iar starile de neliniste si anxietate asociate cu renuntarea la fumat vor fi reduse sau chiar absente.

Prietenii il pot sfatui pe cel care se lasa de fumat sa-si cumpere ceva simbolic cu banii economisiti in urma renuntarii la tigari. Apropiatii persoanei care tocmai s-a lasat de fumat trebuie sa-i reaminteasca prietenului lor ca sevrajul, sau partea cea mai grea de dupa lasarea de fumat, dureaza doar doua saptamani si ca dupa aceasta perioada nevoia de nicotina va scadea considerabil.

In primele saptamani de dupa ultima tigara persoana care a renuntat la fumat trebuie sa evite pe cat posibil zonele in care se fumeaza, iar prietenii acesteia au un rol determinant in alegerea locurilor unde individul in cauza isi va petrece timpul liber. Fumatorii, de obicei, au nevoie de o motivatie puternica pentru a renunta la fumat. Prietenii acestora pot incerca intr-un mod echilibrat sa-i convinga sa renunte la viciu. Odata facut primul pas, momentele grele care urmeaza pot fi trecute prin gandire pozitiva si rememorarea motivului pentru care s-a renuntat la tigari.

Rugati-va la Dumnezeu si puneti-va in cap sa nu mai fumati niciodata! Este de mare ajutor si cartea Allen Carr – In Sfarsit Nefumator .pdf
Viciul este profesorul viciosului. Şi, în viaţa noastră nu există profesori mai severi decît viciile şi incapacităţle noastre!

Puteti download-a cartea de aici: www.raluxa.com

1 comment:

Anonymous said...

Sfaturi utile pentru fumatori . Multumesc !